• darkblurbg
    AGA Fiscalisten
    Deskundige ervaren fiscalisten met allen de meester titel: Tarief € 149,00 per uur exclusief BTW Voor particulieren, MKB, en grotere ondernemingen (fiscaal expert binnen EU + buiten EU)
  • darkblurbg
    AGA Fiscalisten
    Al onze fiscalisten hebben minimaal 20 jaren fiscale ervaring en de “mr.” (meester) titel.
  • darkblurbg
    AGA bij BNR nieuwsradio
    Het is geen toeval dat AGA als autoriteit, wel eens vaker live op BNR nieuwsradio komt, op basis van hun uitnodiging. Tarief € 149,00 per uur exclusief BTW
  • darkblurbg
    AGA Fiscalisten
    Fiscaal advies, belastingadvies, belastingaangiftes, financieel advies, internationaal fiscaal advies, juridisch advies of gesprekspartner, AGA Fiscalisten regelt het voor u!
  • darkblurbg
    AGA Fiscalisten
    De meest recente ontwikkelingen en veranderingen betreft belastingen en alle relevante wetgeving wordt bestudeerd en besproken door onze fiscalisten.
  • darkblurbg
    AGA Fiscalisten staat voor:
    Professioneel en Deskundig;
    Ervaren en Betrouwbaar;
    Klantgericht en Effectief;
    Een heldere aanpak en Aantrekkelijke tarieven.

Echtscheiding en belasting
Echtscheiding en belasting is voor veel particulieren moeilijke materie, terwijl er juist zoveel kansen zijn. Vanzelfsprekend weet u dat u geen onjuiste belastingaangifte moet doen, geen verboden fiscale constructies moet toepassen of geen slordige administratie moet voeren. Wanneer u zich verdiept in belastingmaterie, of deskundig belastingadvies krijgt over de fiscale regelgeving en wetten, zijn er belangrijke voordelen te behalen en wordt u beschermd tegen sancties, boetes, gerechtelijke procedures en dergelijke.         

Particulieren hebben wel eens specialistische kennis nodig, bijvoorbeeld voor het berekenen van belastingen, helderheid in de fiscale gevolgen van pensioen, erven of echtscheiding , vastgoed financieel inzichtelijk maken, en dergelijke. AGA Fiscalisten bezit de expertise en ervaring om complexe financiële vraagstukken volledig op te helderen. Onze betrouwbare deskundige fiscalisten, die allen jarenlange ervaring hebben, zien alle kansen. Al onze fiscalisten hebben jarenlange ervaring en de mr. titel.

Echtscheiding en de belastingdienst
Een echtscheiding kan fiscaal erg complex zijn. Bijna elk jaar heeft de belastingdienst om deze reden een reclamecampagne over belastingaangifte na een scheiding. Dit komt omdat er na een scheiding, vaker vele fiscale fouten worden gemaakt bij het indienen van de belastingaangifte. Zorg ervoor dat u een correcte belastingaangifte indient, om forse naheffingen en eventuele financiële problemen te voorkomen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat getrouwde stellen meer dan 2,5 keer zoveel fouten maken in een belastingaangifte dan getrouwde stellen, evenals dat pas gescheiden personen 8% meer dwangbevelen ontvangen. AGA Fiscalisten zorgt altijd voor een correcte belastingaangifte. De reden hiervoor is dat meestal een advocaat of mediator een scheiding begeleidt. Juist bij een advocaat of mediator ontbreekt de fiscale kennis, waardoor vaak fouten ontstaan.

Apart of samen de aangifte inkomstenbelasting doen na een echtscheiding?
Zijn beide partners op één adres ingeschreven, dan is er een sprake van een fiscaal partnerschap. Op het moment dat na een scheiding beide partners op een apart adres zijn ingeschreven, is er geen sprake meer van een fiscaal partnerschap. Bij het indienen van een verzoekschrift aan de rechter om een huwelijk of geregistreerd partnerschap te laten eindigen, wordt een fiscaal partnerschap verbroken. In dat betreffende jaar hebben de partners nog de keuze om elkaars fiscale partners te blijven of niet. Fiscale partners hebben soms voordelen, maar dan moet wel gezamenlijk de belastingaangifte worden gedaan.  

Belasting woning bij een echtscheiding
Bij een belastingaangifte na een scheiding is de woning en hypotheek regelmatig een moeizaam onderwerp. Bent u dat jaar nog fiscale partners of heeft één van de partners de woning verlaten, dan zijn enkele vragen die aan de orde komen. In elk geval moet de waarde van de woning verdeeld zijn tussen de partners.  Er kan onderwaarde of overwaarde zijn betreft het huis. Als dit niet met elkaar verrekend wordt, ziet de belastingdienst dit meestal als een schenking, waarvoor in bepaalde gevallen schenkingsbelasting moet worden betaald.

Op het moment dat u gaat scheiden kunt u beslissen om samen de woning te verkopen. Nadat het verkocht wordt, kan er sprake zijn van overwaarde of van een restschuld. U zult deze schuld of overwaarde samen moeten verdelen naar ratio het percentage eigenaarschap is verdeeld. Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd dan bent u altijd voor 50 % eigenaar.

Indien u de oude woning verkoopt en daarbij een overwaarde hebt gerealiseerd, moet u deze overwaarde gebruiken indien u binnen 3 jaar weer een woning koopt. Doet u dit niet dan is de rente van de hypotheek van het bijgeleende bedrag, niet meer aftrekbaar van de belasting. Dit word de bijleenregeling genoemd. 

Heeft u uw woning verkocht tussen oktober 2012 en januari 2018 en daaraan een restschuld overgehouden, dan heeft u het recht de rente op deze schuld 15 jaar lang als aftrekpost op te geven bij de belastingdienst. 

Een ander oplossing van scheidende koppels is dat de ene partij de andere uitkoopt. Dan blijft een partij in het huis wonen en de andere vertrekt. Het is dan van belang om vast te stellen, wat het huis waard is door een taxatierapport op te laten stellen. Indien er sprake is van overwaarde zal de vertrekkende partij rekening moeten houden met de bijleenregeling zoals hierboven vermeld.

Voor de partij die in het huis blijft wonen is het van belang om bij de belastingdienst het volledige aandeel van de woning op te geven bij de aangifte. Over dit volledige aandeel wordt het eigenwoning forfait berekend. Daarnaast kunt u nu de rente van de volledige schuld opgeven als aftrekpost bij de belastingdienst.

Soms is er sprake van een bijleenregeling en moet voor de renteaftrek, de tweejaarperiode betreft de scheidingsregel niet worden vergeten.  

Belasting: verdeling spaargeld en inboedel na een echtscheiding
Spaargeld en een inboedel wordt door de partners onderling verdeeld. Het komt wel eens voor dat er schenkbelasting moet worden betaald, als er van een onder- of overbedeling sprake is. Dat betekent dat de ene partner meer van de inboedel en spaargeld krijgt dan de andere partner. Als dat boven een bepaal bedrag is, moet er schenkbelasting worden betaald.  

Belasting en pensioen bij een echtscheiding
Het komt wel eens voor dat één partner de overwaarde van de woning niet kan financieren betreft het uitkopen van de andere partner. In bijvoorbeeld zo een geval worden andere afspraken gemaakt over de pensioenverdeling. Het recht op het te verevenen pensioen wordt dan wel eens geruild voor de uitkoop van de andere partner betreft de overwaarde van de woning. De belastingdienst accepteert dat in bepaalde gevallen niet.

Toeslagen en echtscheiding.
Vaak veranderd er met een scheiding ook het een en ander rondom het recht hebben op bepaalde toeslagen. Hierbij moet gedacht worden aan het kindgebonden budget, zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslagen. Als u en uw partner besluiten uit elkaar te gaan en geen fiscale partners meer te zijn, veranderd van beiden het toetsingsinkomen. Dit is belangrijk om te berekenen of u recht zou hebben op bepaalde toeslagen. Daarnaast kan het zijn dat een van beiden verhuisd en daarbij intrek neemt in een sociale huurwoning; dan heeft diegene recht op huurtoeslag.

Indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn kan er voor hun ook veel veranderen. De leefsituatie wordt anders en wellicht zal er kinderopvang vereist zijn. Ook voor de toekenning van diverse toeslagen verandert er wellicht veel. Het is daarom zaak u goed te informeren over deze materie en waar u recht op heeft.

Belasting en alimentatie.
Kinderalimentatie hoeft u nooit op te geven bij de belastingdienst. Zowel degene die dit ontvangt als degene die het moet betalen. Partneralimentatie daarentegen is een ander verhaal.

Als u partneralimentatie betaalt aan uw ex-partner dan kunt u dit opgeven bij uw aangifte voor de belastingdienst. Dit is dan een aftrekpost waardoor uw jaarinkomen lager wordt. Dit heeft invloed op de belasting die u betaalt en de toeslagen waar u eventueel recht op heeft. Degene die partneralimentatie ontvangt dient dit ook op te geven. Hierdoor zal het jaarinkomen voor o.a. de toeslagen hoger uitvallen, waardoor bijvoorbeeld het bedrag wat men aan toeslagen ontvangt lager uitvalt.


Vragen van particulieren over echtscheiding
Onderstaand vragen die wij geregeld krijgen van particulieren:

  • Wat zijn de fiscale gevolgen van een echtscheiding?
  • Wat is de verstandigste keuze betreft het een in één maal afkopen van een partneralimentatie?
  • Wat zijn de fiscale gevolgen als ik de hypotheek of huur ga betalen na de echtscheiding?
  • Hoeveel hypotheekrenteaftrek moet er worden afgetrokken betreft het eigendomsdeel?
  • Welke aftrekposten zijn er bij een echtscheiding?
  • Wat heeft scheiden voor een gevolgen voor mijn heffingskorting?
  • Hoe kan ik belastingfouten betreft echtscheiding voorkomen?

Er worden onze fiscalisten vele andere fiscale vragen en kwesties dan de bovenstaande gesteld. Ook al deze vragen kunt u aan ons voorleggen. Wij geven helderheid en lossen uw fiscale kwestie of vraag op.

Waarom belastingadvies over echtscheiding van AGA Fiscalisten?
AGA Fiscalisten staat voor deskundig belastingadvies van hoge kwaliteit. Al onze fiscalisten zijn senior fiscalisten hebben jarenlange fiscale ervaring, en zijn afgestudeerd aan de universiteit betreft fiscaal recht en in het bezit van de titel “mr.”.

Een (senior) fiscalist is gespecialiseerd in belastingwetgeving terwijl een belastingadviseur enkel belastingcursussen heeft afgerond. Een belastingadviseur heeft veel minder kennis dan een fiscalist en maakt wel vaker fouten met mogelijk flinke financiële gevolgen. Verstandig is het om geen genoegen te nemen met een niet gediplomeerde belastingadviseur, maar om een deskundige senior fiscalist in te schakelen. Zo voorkomt u problemen, boetes of procedures en laat u geen belastingvoordelen liggen, door adviezen die niet voldoende deskundig zijn.

Hoge kwaliteit fiscalist; Meester titel mr. en jarenlange ervaring
Al onze fiscalisten hebben jarenlange fiscale ervaring en de “mr.” titel. De meest recente ontwikkelingen en veranderingen betreft belastingen en alle relevante wetgeving wordt bestudeerd en besproken door onze fiscalisten. Hierdoor hebben wij de mogelijkheid om alle problemen en kwesties over belastingen op te helderen. Het best mogelijke resultaat behalen wij voor onze klanten. Belastingadvies, belastingaangiftes, financieel advies, juridisch advies of gesprekspartner, AGA Fiscalisten regelt het voor u!

Contact AGA Fiscalisten
De fiscalisten van AGA Fiscalisten kunnen een hoop voor u betekenen, zoals een antwoord of advies op uw fiscale vragen tot een begeleiding gedurende het hele traject. Heeft u vragen of kwesties en wilt u hoge kwaliteit fiscaal advies, neem dan gratis en vrijblijvend contact op met één van onze deskundige ervaren fiscalisten voor een intakegesprek.

BELASTINGADVIES NODIG? 
Bel: 040-8489888
1ste gratis en vrijblijvend intakegesprek. Telefonisch bereikbaar: maandag t/m vrijdag tussen 09.00u en 20.00u) Tevens zijn wij bereikbaar per e-mail: info@agafiscalisten.nl of via het contactformulier aan de rechterzijde van onze website.

MEER INFORMATIE
Aan de bovenzijde van deze website in de menubalk, vindt u meer informatie over belastingadvies. Klik hiervoor aan de bovenzijde van de website op de menubalk.

AGA Fiscalisten specialisaties
AGA Fiscalisten is u van dienst betreft:

  • Financieel advies;
  • Fiscaal advies;
  • Vermogensopbouw;
  • Aansprakelijkheid;
  • Inkomenszekerheden;
  • Het totale verzekeringspakket;
  • Pensioenopbouw;
  • Juridisch advies (fiscaal juristen, arbeidsjuristen, juristen ondernemingsrecht);
  • Belastingen: schenkbelasting, erfbelasting, inkomstenbelasting, overdrachtsbelasting en andere belastingen;
  • Belastingaangiften opstellen en belastingaanslagen en beschikkingen controleren;
  • Fiscaal recht: gerechtelijke procedures, procestukken, bijstand boekenonderzoek, etc.;
  • Fiscale winstberekening, bedrijfsmiddelen, leaseauto, onroerend goed;
  • Rechtsvormen: B.V., VOF, maatschap, N.V. commanditaire vennootschap, vereniging, stichting, Holdingstructuur etc;
  • Fiscaal erfrecht, overlijden, echtscheiding, advies betreft oudedagvoorzieningen; en
  • En zoveel meer…

 

 

 

Stel uw vraag